- تهران
- 09123853874
- info@tyfe.ir
- 8 تا 8 شب
قبل از ادامه مطلب لازم است فرق شرکت و موسسه را متوجه شویم. شرکت از نظر لغوی بمعنای شریک شدن است پس بدیهی است که برای تشکیل آن به حداقل دو نفر نیاز می باشد ولی موسسات می توانند تنها به واسطه یک نفر نیز تشکیل شوند.
موسسات و شرکتها بر اساس مالکیت آنها در سه طبقه زیرگروه بندی می شوند :
این موسسات با هدف کسب سود و یا بدون هدف کسب سود مبادرت به ایفا بخشی از وظایف حاکمیت دولت می کنند. مانند بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، سازمان تبلیغات اسلامی و غیره
این موسسات با هدف کسب سود و یا بدون هدف کسب سود مبادرت به ایفا بخشی از وظایف حاکمیت دولت می کنند. مانند بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، سازمان تبلیغات اسلامی و غیره
موسساتی هستد که اشخاص حقیقی و یا حقوقی برای رفع نیاز مشترک مردم و یا اعضای خودشان ایجاد می کنند. لازم بذکر است که هدف اصلی این شرکتها و موسسات کسب سود نیست بلکه کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکاء و تامین حوائج آنها می باشد. مانند تعاونی های مسکن، تعاونی های مصرف و غیره
این شرکتها و موسسات توسط دو و یا چند شخص حقیقی و یا حقوقی عمدتا با هدف کسب سود ایجاد می شوند هر چند که ممکن است بدون قصد سود بردن نیز تشکیل شوند.
الف – شرکتهای سهامی (Joint Stock Company) : در این نوع از شرکتها اعمم از عام و یا خاص سرمایه شرکت به سهام تقیسم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها می باشد. شرکتها سهامی کلا در رده شرکت های بازرگانی طبقه بندی می شوند، هرچند موضوع فعالیت آنها بازرگانی نباشد. شرکتهای سهام خود به دو دسته شرکتهای سهامی عام و خاص طبقه بندی می شوند.
– شرکت سهامی عام ( Public Joint Stock Company ): در این نوع از شرکتها قسمتی از سرمایه شرکت از طریق فروش سهام به مردم تامین می گردد. حداقل تعداد اعضای تشکیل دهنده یک شرکت سهامی عام 5 نفر می باشد و حداقل سرمایه مورد نیاز برای ایجاد این نوع شرکت /5/000/000 ریال می باشد. مفهوم شرکت سهامی عام با مفهوم شرکت دولتی متفاوت است. مطابق تعریف شرکت دولتی محسوب می شود که 51% از سهام آن مطلق به دولت باشد. پس صرف شرکت سهامی عام بودن بمعنی دولتی بودن آن نیست. یکی از اساسی ترین شروط پذیرفته شدن یک شرکت در بورس سهامی عام بودن آن می باشد.
– شرکت سهامی خاص (Special Joint Stock Company): در این نوع از شرکتها تامین سرمایه شرکت از طریق تقیسم سهام شرکت بین چند شخص حقیقی و یا حقوقی تامین می گردد. حداقل اعضای تشکیل دهنده یک شرکت سهامی خاص 3 نفر می باشد و حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس این نوع شرکت 1/000/000 ریال می باشد. در این شرکتها هر یک از سهامداران می توانند بدون اطلاع بقیه سهامداران اقدام به فروش سهام خود به اشخاص ثالث نمایند.
ب – شرکت با مسئولیت محدود ( Private limited company ) : طبق ماده 94 قانون تجارت، در این شرکت ها بدون اینکه سرمایه به سهام تبدیل شده باشد، هر یک شرکا فقط تا میزان سرمایه خود مسئول تادیه بدهی های شرکت می باشند. یعنی در صورت ورشکست شدن شرکت طلبکاران نمی توانند اموال شخصی شرکا را مصادره کنند. حداقل تعداد اعضا برای تشکیل این شرکتها 2 نفر می باشد.
ج – شرکت تضامنی (General Partnership Company): بصورت مختصر شرکت تضامنی شرکتی است که اگر در یک مقطع زمانی دارائی های شرکت تکاپوی بدهی های شرکت را نکند، هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمامی بدهی های شرکت می باشد. برای مثال می توان صرافی ها را قید نمود که همگی بصورت شرکت تضامنی ثبت می شوند.
د – شرکت نسبی : معادل انگلیسی برای این نوع شرکت ها وجود ندارد. در اصل این شرکتها شباهت بسیار زیادی با شرکت تضامنی دارد، با این تفاوت که هرگاه دارائی های شرکت تکاپوی بدهی آن را نکند، هر یک از شرکا تنها به نسبت سرمایه خود مسئول پرداخت مازاد بدهی های شرکت هستند و نه کل بدهیهای آن.
نظر خود را بنویسید